Topluluk Önünde Konuşma Becerisinde Ustalaşmak İçin İpuçları
Topluluk önünde konuşmak ne yazık ki bir gecede ustalaşmak mümkün değil. Kendinizi insanların önüne ne kadar çok çıkarırsanız, o kadar ilgi çekmeye ve etkili olmaya başlarsınız.
Topluluk önünde konuşma korkusunun sizi bir fark yaratmaktan ve fikirlerinizi yaymaktan alıkoymasına izin vermeyin. Karşınıza çıkabilecek fırsatlar için gönüllü olun ve kendinizi öne çıkarın. Makalemizde vereceğimiz ipuçlarıyla topluluk önünde konuşurken çok daha rahat olacak ve kendinize güveneceksiniz.
Konuşmadan önce dinleyicilerle bağlantı kurun
Kalabalık korkutucudur, ancak bu kalabalığı bireyler olarak düşünürseniz korkutucu olmaktan çıkabilir. Önünüze çıkan kalabalığın sadece bireysel insanlardan oluştuğunu kendinize hatırlatabilirseniz işiniz biraz daha kolaylaşır. Sunumdan önce mümkün olduğunca çok insanla tanışmaya çalışabilirsiniz. Bu insanların çoğunun her gün karşılaşabileceğiniz sıradan insanlar olduğunu görecek ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Topluluk ile bağlantı kurmaya çalışın. Kişisel yaşamları, hobileri veya aileleri hakkında bilgi edinin. Bu pratik, topluluğun karşısına çıktıktan sonra onlara bakarken kendinizi çok daha rahat hissetmenizi sağlayacak.
Kendinize güvenin ve dik durun
Bazı insanlar konuşma yaparken söylediklerinin en önemli şey olduğunu düşünürler fakat bir araştırmada, insanların topluluk önünde konuşanlar hakkındaki algısının en çok 2 şeyden etkilendiği ortaya çıktı: Biri görsel olarak nasıl göründüğünüz: Kendinizden emin görünüyor musunuz, dik duruyor musunuz? Diğeri ise sesinizin nasıl çıktığı: Kulağa sert geliyor mu, ilginç bir tonlama kullanıyor musunuz?
Dik durmak, topluluk önünde konuşmada başarılı olmanızın önemli bir adımıdır. Topluluğun önünde kendinize güvenen bir tavırla duruyorsanız, usta bir konuşmacı olma yolunda üstünüze düşen görevin yarısından fazlasını yapmışsınız demektir.
Tutkunuzu gösterin
Paylaşmaya çalıştığınız konu veya mesaj hakkında tutkulu ve eğitimliyseniz, doğal olarak insanların önünde daha rahat ve kendinizden emin olacaksınız. O yüzden hazırlık aşamasında da konuşma aşamasında da bu tutkunuzu göstermeye çalışın. İnsanlar bu tür bir donanımı ve tutkuyu görmeyi severler.
Göz teması kurun ve beden dilinizin farkında olun
Hedef kitlenize odaklanın ve onlarla bire bir göz teması kurarak konuşmaya çalışın. Bu, yalnızca başlarını salladıklarında onları yeniden meşgul etmekle kalmaz aynı zamanda tepkilerini gözlemlediğinizi bilmelerini sağlar.
Yavaş konuşun
Hızlı konuşma, konuşmanızda ve iletmeniz gereken mesajlarda büyük bir hata olasılığı yaratır ve hedef kitlenizin takip etmesini zorlaştırır. Yavaşlayın ve konuşmadan önce mutlaka düşünün. Uygunsuz veya alakasız bir şey söylemektense yavaş ve düşünerek konuşmayı tercih edin.
Kitlenizin ilgisini çekin
Eğer mümkünse sizi dinleyenlere sorular sorun, geri bildirimlerini isteyin ve arada kendi hikayelerini anlatmalarına izin verin. Kitleniz dahil olduğunda, anlattığınız konuya çok daha fazla ilgi gösterecekler.
Duraklamalar için yer bırakın
Durakladığınızda, bu duraklamalar size düşüncelerinizi toplama şansı verir. Eğer yanlış bir yöne gittiğinizi fark ederseniz bir sonraki adımınızı, anlatacağınız şeyi düşünmek için kendinize 10-15 saniye ayırın ve ardından devam edin. Eğer bir noktayı pekiştirmek veya bir önem duygusu yaratarak bir şeyin altını çizmek istiyorsanız da bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Nefes almayı unutmayın
Derin nefesler gerildiğiniz anlarda ve stresliyken ruha iyi gelir. Eğer stresin üstün geldiğini düşünüyorsanız, ona kadar sayın. Derin bir nefes alın ve ardından konuşmanıza devam edin.
Pratik, pratik, pratik
Pratik yapmak insanı mükemmelleştirir. Topluluk önünde konuşma becerisinde ustalaşmak için pratik yapmak çok önemlidir. Bir kalabalığın önüne geçmek ve tutkunuzu paylaşmak için tüm fırsatları değerlendirmeye çalışın.